Kooperatywka Stare Gospodarstwo

Stowarzyszenie osób życzliwych na rzecz zdrowej żywności,  kontaktu z przyrodą i bliskich relacji.

Spis treści

CO OFERUJEMY?
 

Bez wkładu pieniężnego, w zamian za pracę w gospodarstwie oferujemy:

1. Zdrowe warzywa przez cały rok.

Zero Roundupu, glifosatu, zero chemii. Uprawiamy je dla siebie, więc się nie trujemy.

 

2. Zdrowe owoce przez rok cały. 

Mamy sad a w nim stare jabłonie, śliwy, czereśnie i mnogo orzechów. 

 

3. Redukcję kosztów związanych z żywnością. 

Mamy ziemiankę i mamy stodołę, więc nadwyżki warzyw i owoców możemy przechowywać do następnego sezonu. Mamy też spore doświadczenie w budowaniu zapasów, a co za tym idzie wiedzę, jak przechowywać żywność inną niż warzywa. 

 

4. Dom letniskowy 24h 7 dni w tygodniu.  

Nie jest to chawira w standardzie delux lecz stary drewniany dom z duszą i klimatem. Mamy dostęp do wody (wodociąg i studnia), prądu i gazu. Toaleta typu sławojka. Możesz korzystać z niego kiedy chcesz i jak długo chcesz, oczywiście w porozumieniu z pozostałymi uczestnikami kooperatywki. 

 

5. Ciszę, spokój, śpiew ptaków i zewsząd przyrodę. 

Nasza działka położona jest w gm. Częstoborowice w odległości 44 km od Lublina. Wieś liczy 8! chałup i położona jest w najwyższym punkcie Wyżyny Lubelskiej, w otulinie Krzczonowskiego Parku Krajobrazowego. Doskonałe miejsce na wypoczynek i długie wycieczki piesze, rowerowe. 

0012  650X.jpg
 
CZEGO OCZEKUJEMY?

Twojej systematycznej pracy w wymiarze minimum 14-16 godzin miesięcznie. Mile widziane są zarówno kobiece jak i męskie ręce do pracy. Zwłaszcza mężczyzn nam brakuje. Na ten czas jest tylko Dominik. Do wykonania są zarówno prace polowe jak i ogólnogospodarcze. Ponad to oczekujemy:

  • zaangażowania - nie musisz mieć jakiegokolwiek doświadczenia, gdyż wszystkiego Cię nauczymy, niemniej jeśli je masz to tym lepiej,  

  • sumienności i odpowiedzialności za to co robimy, 

  • płynnej komunikacji tj. minimum 4 razy w tygodniu zaglądasz na grupę FB, odpowiadasz na pytania, wypełniasz ankietę aktywności (w ten sposób planujemy prace),

  • życzliwości wobec siebie, świata a przede wszystkim innych członków Kooperatywki. 

 
JAK DZIAŁAMY?

Prowadzimy excela, w którym zapisujemy każdą przepracowaną godzinę. Jej wartość waha się między 18 a 24 zł. Pierwsze 20 godzin liczymy po 18 zł. Kolejne 20 godzin po 20 zł. Od 41 godziny liczymy 24 zł. Jeśli masz jednak doświadczenie w pracach polowych lub gospodarczych jak Agnieszka czy Dominik i pracujesz efektywnie jak Lenka czy Ania, to już od pierwszej godziny będziemy Ci liczyć. Za równowartość tego co wypracujesz, odbierasz warzywa i owoce. Ceny warzyw ustalamy na podstawie notowań giełdy w Elizówce według schematu: 

średnia cena x 2. 


Jeśli Ci się wydaje, że to drogo to uwzględnij dwa fakty. 
1 - są to ceny hurtowe a nie z warzywniaka czy targu. 
2 - sprzedawane są tam warzywa uprawiane przemysłowo czyli chemia, chemia i jeszcze raz dużo chemii.

0018  1600X1200.jpg

UWAGA! Nie gwarantujemy, że wykorzystasz każdą wypracowaną złotówkę. Na tym etapie jest zbyt wiele niewiadomych, by móc to zapewnić. Nie wiemy, jak duże będą plony (mamy szacunki), ile roboczogodzin to pochłonie, jakie będą ceny itd. Tak więc jeżeli Twoją jedyną motywacją są pieniądze, to lepiej idź swoją drogą.

 
KIM JESTEŚMY?

Na ten czas grupą kilkunastu osób, których łączy życzliwość, zamiłowanie do przyrody i potrzeba spożywania zdrowego, ekologicznego jedzenia. Każdy z nas pracuje gdzieś na etacie, każdy ma swoje życie a wspólna praca i wypoczynek w Starym Gospodarstwie jest jego małą częścią. Czasem pracujemy w 7 osób, czasem tylko w 2-3 (najczęściej). Lubimy się, lubimy spędzać ze sobą czas i lubimy patrzeć jak nam  wszystko pięknie rośnie :) Liderami naszego zespołu są Magdalena i Dominik Peh. To z ich inicjatywy zrodziła się Kooperatywka.

wszyscy razem 900X.jpg
CO UPRAWIAMY?

W naszej wspólnocie póki co tylko dwie osoby mają duże doświadczenie w uprawie warzyw. Jedna ma już jakieś, ale wokół nas jest wielu dobrych ludzi z ogromnym doświadczeniem, którzy nas wspierają wiedzą i wskazówkami. Że wymienimy tu Mariusza Kasperek czy Agnieszkę Podgorniak. Mamy też bardzo życzliwych sąsiadów, bez których pomocy byłoby nie możliwym przygotować takiego areału. Uprawiamy 18 arów. Po odjęciu ścieżek efektywnie jest 14,5 ara. Czego ile jest, przedstawia to zdjęcie (kliknij w nie aby powiększyć) . Używamy tylko naturalnych oprysków na bazie drożdży, jodyny, sody, octanu wapnia. Chwasty pielimy, stonkę zbieramy ze ślimakami, (na szczęście!) problemu nie mamy. Mamy system nawodnienia zbudowany na taśmach kroplującyh (duże oszczędność wody i wysoka efektywność). Jeśli wszystko dobrze pójdzie powinniśmy mieć około tony ziemniaków, 500 kg marchwi i cebuli, 600 kg pomidorów i nieco mniejsze ilości innych warzyw. Będzie, czym się dzielić. Część nadwyżek przechowamy w ziemiance, a część zostanie. sprzedana. 

ogródek warzywny 2.jpg
FORMULARZ KONTAKTOWY
 

Prowadząc wspólne gospodarstwo, zależy nam, by otaczać się ludźmi sobie podobnymi, mającymi podobny system wartości. Chcemy współpracować z ludźmi, którzy są życzliwi, pogodni, empatyczni, po prostu dobrzy. Marzy się nam wspólna praca, wspólne ogniska, zabawa, dyskusje o życiu, wspólne spędzanie czasu i wzajemne wspieranie się, dlatego prosimy Cię o wypełnienie tego formularza, abyśmy się nieco lepiej poznali.